مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه
دکتر محمدرضا آخوندی نسب / عمل تغییر جنسیت / پشیمانی بعد از تغییر جنسیت !!
پشیمانی از تغییر جنسیت

پشیمانی بعد از تغییر جنسیت !!

چهارشنبه, مرداد ۰۵

افرادی که هویت جنسی آن‌ها با جنسیتی که در آغاز تولد به آن‌ها اختصاص داده شده است یکسان نیست را ترنس می‌گویند، این افراد ممکن است جنسیتی متفاوت داشته باشند که به آن‌ها ترنسجندر یا به اختصار ترنس می‌گویند یا ممکن است هویتی متفاوت از جنسیت زن یا مرد را داشته باشند که این افراد جنسیت کوئیر یا غیرباینری می‌گویند، تمام این افراد در دسته تراجنسیتی طبقه‌بندی می‌شوند. پشیمانی بعد از تغییر جنسیت می تواند یکی از چالش برانگیزترین دغدغه های ذهنی افرادی باشد که به این عمل فکر می کنند.

جراحی تغییر جنسیت

گروهی از افرادی که هویتی متفاوت از جنسیت زمان تولد خود دارند ممکن است تصمیم به انجام جراحی‌هایی جهت رسیدن به هویت جنسی واقعی خود بگیرند. برای این افراد دستورالعمل‌های متفاوتی جهت غربالگری سلامت روان وجود دارد، اگرچه این دستورالعمل‌ها الزامی نیست اما توصیه اکید می‌شود که این افراد قبل از اقدام به هرگونه جراحی و یا هورمون درمانی ابتدا تحت جلسات مشاوره و روانشناسی قرار بگیرند، زیرا بدون شک این تصمیم مهمترین تصمیم زندگی آن‌ها خواهد بود و در صورت پشیمانی پس از آن علاوه بر مشکلاتی که در گذشته داشته‌اند، مشکل افسردگی و پشیمانی نیز برای آن‌ها ایجاد ناراحتی بیشتری خواهد کرد.
در برخی بیمارستان‌هایی که اقدام به انجام جراحی‌های تغییر جنسیت می‌کنند، روان‌درمانی به عنوان یک پیش نیاز قبل از هرگونه اقدام جهت جراحی توصیه می‌شود، در برخی حوزه‌های قضایی و قانونی نیز ارزیابی سلامت افراد توسط یک روان‌شناس جزء الزامات اقدام پیش از تغییر جنسیت می‌باشد.

جراحی غیر قابل بازگشت تغییر جنسیت

نکته‌ای که افراد باید نسبت به آن آگاه باشند این است که هورمون درمانی و جراحی‌هایی ک به قصد تغییر جنسیت انجام می‌شوند کاملاً غیرقابل برگشت هستند و تغییرات فیزیکی ایجاد شده برای همیشه باقی خواهند ماند، بنابراین پیش از اقدام به انجام این جراحی افراد باید به طور صدر در صد نسبت به تمام عواقب این جراحی آگاه باشند.

عمل جراحی تغییر جنسیت مراحل مختلفی دارد. برای مردان این جراحی‌ها شامل تغییر بافت صورت (مانند جراحی چانه)، جراحی سینه برای برداشتن و کاهش حجم بافت سینه، لیپوساکشن، ترمیم آلت تناسلی و … می‌شود و برای خانم‌ها نیز شامل جراحی پروتز سینه، لیفت سینه و ترمیم آلت تناسلی می‌شود. مداخلات بالینی که در مسیر تغییر جنسیت انجام می‌شود برای دستیابی به ظاهری ایده‌آل افراد دچار اختلال جنسیتی می‌باشد اما همان طور که اشاره شد این جراحی‌ها ممکن است همیشه با نتایج دلخواه بیماران همراه نباشد.

پشیمانی پس از تغییر جنسیت

اکثر افراد بعد از هرگونه جراحی زیبایی ممکن است نارضایتی‌هایی از نتیجه‌ی عمل داشته باشند و گاهی حتی نسبت به انجام آن پشیمان باشند و احساس افسردگی کنند، تمام این حالات زودگذر بوده و به مرور زمان کمتر می‌شوند اما برای افرادی که سال‌های بسیاری از عمر خود را در انتظار جراحی تغییر جنسیت بوده اند پشیمانی افسردگی پس از جراحی می‌تواند مانند یک شوک و ضربه‌ی بزرگ برای آن‌ها باشد. این افراد ممکن است درگیر احساسات گیج‌کننده ای باشند.
دلایل بسیاری برای پشیمانی پس از جراحی تغییر جنسیت وجود دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • هورمون‌ها
    اضطراب، استرس و همچنین هورمون درمانی که پیش از جراحی داشته اید ممکن است باعث اختلالات خلق و خو در شما شود.
  • عدم دستیابی به نتایج دلخواه
    جراحی تغییر جنسیت یک جراحی بسیار پیچیده می‌باشد که شامل گروه‌های متعدد پزشکی مانند جراحان پلاستیک، جراح ارولوژی، جراح زنان، جراح عمومی و … می‌باشد، در تمام مراحل این جراحی‌ها ممکن است عوارض جسمی ناخواسته‌ای پیش بیاید که به سلامت جسمی فرد آسیب‌های غیرقابل جبران وارد شود یا اینکه ظاهر فیزیکی پس از جراحی از لحاظ بیمار مورد قبول نباشد.
  • اضطراب قبل از جراحی
    ترس‌های ناشناخته، عوارض جراحی و دوره نقاهت پس از جراحی
  • تغییرات در روال فعالیت‌های روزمره
    بعد از تغییر جنسیت ممکن است فرد ناچار به ایجاد تغییراتی در برنامه‌ها و فعالیت‌هایی که در گذشته داشته است بشود، گاهی اوقات این تغییرات فراتر از آستانه تحمل افراد می‌باشد.
  • غم و اندوه
    احساس غم و اندوه پس از جراحی‌های تغییر جنسیت بسیار شایع است، بسیاری از افراد با تصمیم به انجام این جراحی ممکن است خانواده، دوستان، شغل، درآمد مالی، زندگی که یک عمر برای ساخت آن تلاش کرده‌اد، روابط احساسی و خیلی موارد دیگر را از دست بدهند که فقدان تمام این موارد ممکن است منجر به پشیمانی، غم و اندوه فراوان پس از جراحی شود.

چند درصد از افراد پس از جراحی پشیمان می‌شوند؟

آمارها در مورد افرادی که پس از تغییر جنسیت پشیمان می‌شوند، از مرد به زن یا از زن به مرد کمی متفاوت است. اصولاً تصمیم برای تغییر به این بزرگی همواره با نگرانی‌هایی همراه است و افرادی که تصمیم به انجام جراحی‌ برای تغییر جنسیت می‌گیرند معمولاً سال‌های زیادی در این مورد تفکر داشته‌اند، این افراد قبل از اقدام به جراحی جنبه‌های بسیاری را باید در نظر داشته باشند، از احساسات فردی تا نگاه خانواده، دوستان، همکاران و اجتماع. در بعضی جوامع غربی و کشورهای پیشرفته این موضوع به خوبی پذیرفته است اما در کشورهای در حال توسعه هنوز تابوهای بسیاری برای انجام این عمل وجود دارد.
با وجود درصد افرادی که پس از جراحی تغییر جنسیت پشیمان می‌شوند، جامعه پزشکان و روان‌پزشکان هر روز بیشتر به نیاز افراد به مشاوره‌های پزشکی پیش از شروع هورمون درمان و هرگونه اقدام جراحی تاکید می کنند.
در کشور ما آمار دقیقی از تعداد افراد ترنس در اختیار نیست و با وجود تابوهای فراوان، تحقیقاتی راجع به افرادی که اقدام به جراحی‌ تغییر جنسیت در داخل یا خارج از کشور می‌نمایند در دسترس نمی‌باشد و به طبع آن نمی‌توان در مورد افرادی که پس از جراحی دچار پشیمانی شده اند با استناد به آمار صحبت نمود اما آنچه که از آمار و اطلاعات جامع کشورهای پیشرفته حاصل می‌شود این موضوع است که همواره درصدی از افراد نسبت به نتایج فیزیکی جراحی رضایت ندارند و درصدی نیز نسبت به هویت جدید خود احساس مثبت نداشته و دچار پشیمانی پس از جراحی می‌شوند.

اقدامات مهم برای جلوگیری از پشیمانی بعد از تغییر جنسیت

به طور مسلم تمام افراد حق دارند به طور آزاد راجع به تغییر جنسیت خود تصمیم بگیرند و در پوسته و قالبی زندگی نمایند که به آن‌ها احساس شادی و رضایت بدهد اما در این بین با توجه به اینکه عمل تغییر جنسیت پروسه‌ای زمان‌بر می‌باشد، احتیاج به مداخلات پزشکی فراوانی دارد و امکان بازگشت پس از انجام آن تقریباً وجود ندارد، پیشنهاد می‌شود قبل از شروع هورمون درمانی و هرگونه جراحی، جهت جلوگیری از پشیمانی پس از جراحی اقدامات زیر را انجام دهید:

  • انجام معاینات پزشکی سلامت روان و جلسات مشاوره با روانشنانس و روان پزشک
  • کسب اطلاعات کافی راجع به عوارض جراحی و شرایطی که پس از جراحی پیش خواهد آمد
  • جلسات گروه درمانی با افرادی که درگیر این اختلال هستند
  • مشاوره و صحبت با افرادی که جراحی تغییر جنسیت را انجام داده‌اند جهت راهنمایی و آگاه شدن نسبت به احساس‌هایی که پس از جراحی ممکن است کسب کنید.
  • در نظر گرفتن تمام مشکلاتی که در حین جراحی، چه از لحاظ جسمی و چه از لحاظ روحی ممکن است درگیر آن شوید.
    با توجه به تمام این موارد افراد ترنس می توانند با دید باز نسبت به هرگونه تصمیم جهت جراحی اقدام نمایند تا درصد پشیمانی و افسردگی پس از جراحی تغییر جنسیت به حداقل ممکن کاهش یابد.

منابع:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277953621008091
https://www.hli.org/resources/what-percentage-of-transgenders-regret-surgery/
https://www.stonewall.org.uk/what-does-trans-mean
https://journalofethics.ama-assn.org/article/should-mental-health-screening-and-psychotherapy-be-required-prior-body-modification-gender/2016-11
https://drzphd.com/trans-feminine-blog-1/post-transgender-surgery-depression

دکتر محمدرضا آخوندی نسب

دکتر محمدرضا آخوندی نسب

فوق تخصص جراحی پلاستیک – عضو انجمن جراحان پلاستیک ایران

عضویت فعال انجمن بین المللى جراحان پلاستیک آمریکا (ISAPS) – جراحى هاى تغییر جنسیت به روش فالوپلاستى

برچسب ها:
مقالات مرتبط
واژینوپلاستی در افراد ترنس

واژینوپلاستی در افراد ترنس

واژینوپلاستی در افراد ترنس به‌عنوان یکی از این روش‌ها شناخته می‌شود که به ویژه در جامعه پزشکی و جراحی زنان مورد توجه قرار گرفته است. در...

بارداری بعد از تغییر جنسیت

بارداری بعد از تغییر جنسیت

امکان بارداری بعد از تغییر جنسیت یکی از متداول ترین سوالاتی است که مطرح می شود. به عنوان مثال آیا امکان بارداری بعد از تغییر جنسیت مردان...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *